Yasally cup

Yasally cup

 

YaSallys startede foreningen i 2009 med fokus på at sende skolemøbler og undervisnings-materialer samt symaskiner, reservedele til cykler og haveredskaber af sted til skoler i Gambia.

YaSally har siden starten også haft ideer om at etablere muligheder for de unge for f.eks. at spille fodbold under ordnede forhold, idet det er en kendsgerning at sport dels styrker sundheden, men også de sociale færdigheder.

I 2014 bliver det muligt at realisere vores ideer, idet YaSally får etableret et samarbejde med fodboldklubben HA85 (Hvinningdal Sportsforening af 1985).

HA85 er en stor og engageret sportsforening med ca. 1.000 medlemmer. HA85 udskiftede deres spillertøj ca. hvert 3. år. Det udgåede tøj ville de gerne donere til et godt formål (en del af tøjet er helt ubrugt).

HA85 ønskede at finde en samarbejdspartner, hvor tøjet kunne genbruges i et støtte-arbejde til fordel for et afrikansk land. Heldigvis kontaktede HA85 YaSally for at høre om det var noget for os. Det var det i allerhøjeste grad, fordi YaSally længe havde ønsket, at kunne fokusere mere på sporten blandt de unge og i skolerne, og dermed kunne danne en fodboldcup for alle landsbyer i distriktet.

HA85 havde en del sponsorer, som også syntes at YaSally’s projekt lyd godt, og derfor ville de også gerne bakke op om projektet og donere en masse sportsudstyr.

Overrækkelse af donation fra HA85 til YaSally

Den første donation kom til at omfatte følgende, som blev modtaget i Gambia sidst i april måned 2014:

  • HA85 donerede omkring 1.000 sæt komplet spillertøj i forskellige størrelser. Derudover donerede deres sponsorer en masse ekstra udstyr (fodboldpumper, dommerfløjter, net mv.)
  • Sport24 donerede – via HA85 – 3 meget flotte og store vandrepokaler
  • Select donerede – via HA85 – ca. 200 NYE bolde
  • Scan Global Logistics donerede – via HA85 – forsendelsen af alt sportsudstyret til Gambia i en container

Donationen muliggjorde, at YaSally kunne etablere skolefodbold på skoler i fokusdistriktet som en integreret del af undervisningen, samt etablere den meget populære fodboldturnering, YaSally Cup, for landsbyer i vores distrikt. 

 

Der spilles skolefodbold på Pakau skole

Skolefodboldhold fra Pakau Skole

 

Siden er der også indledt et konstruktivt samarbejde med superligaklubben Silkeborg IF (SIF), som også synes, at vort støttearbejde giver god mening.

Derfor har SIF doneret en masse fodboldudstyr til YaSally i form af spillertøj, fodbolde, fodboldmål og meget andet igennem de senere år. SIF og SIF’s medlemmer donerede også i 2019 et større kontant beløb, der skulle gå til fodboldturneringen YaSally Cup samt til undervisningsmaterialer på skolerne.

YaSally får overrakt 15.000 kr. på Jysk Arene i Silkeborg i 2019.

I 2014 deltog 10 forskellige landsbyer i fodboldturneringen og siden er turneringen udviklet og i 2019 deltog 16 hold. Interessen er meget større end kapaciteten rækker til, men der arbejdes løbende på udvikling og udvidelse af turneringen.

Planlægningen og afviklingen af turneringen bliver udført af frivillige i Danmark og Gambia. Turneringen oplever stadig stigende og stor opbakning, senest ved YaSally Cup-finalen 2019, som blev afholdt i januar 2020, hvor kampene blev transmitteret i national radio. Under finalen deltog blandt andre Gambias økonomiminister samt guvernør og andre højtstående embedsmænd og politikere. To repræsentanter fra Silkeborg IF, var også rejst til Gambia for at overvære finalen samt overrække yderligere donationer i form af bl.a. et nyt sæt spillertøj til alle fodboldspillerne.

 

Holdopstilling til YaSally Cup finalen 2019

  1. billede: Pokaler og medaljer klar til overrækkelsen til finalevinderen
  2. billede: Finalevinderne jubler med pokal og formand Sise i højt humør

 

YaSally Cup fortsætter som nævnt med at tiltrække unge fra fokusdistriktet og det er meget vigtigt fordi mange unge ikke har mulighed for at gå i skole eller deltage i sociale aktiviteter.

Det betyder, at mange i stedet tager ind til storbyen, hvor de risikerer at lave noget, som er stride med loven, fordi de keder sig, og det har vi succes med at stoppe med turneringen. En anden gevinst er, at de unge ved at blive hjemme kan hjælpe deres forældre med landbruget på markerne – en hjælp der er hårdt brug for i et fattigt område.

Og det ikke kun dem, der ville tage til storbyen, der får noget meningsfyldt at gå op i med fodbolden, men også unge med faglige udfordringer i skolen får et selvtillidsboost, fordi de finder noget, de er gode til.

Yasally Cup er ikke kun en simpel fodboldturnering, som den ville være i Danmark, men derimod et meget vigtigt samlings- og referencepunkt for mange i distriktet – også for dem der ikke direkte er involveret, da den store succes styrker handelslivet, samværet og hjælpsomheden i blandt befolkningen, den fysiske og mentale sundhed og ikke mindst livskvaliteten og livslysten. Fodbolden er med til at skabe et socialt fællesskab, og det kan konstateres, at landsbyerne i Upper Niumi distriktet er begyndt at holde sammen og deler et fællesskab på tværs af landsbyer og stammer.

Det kan især fremhæves, at afviklingen af turneringen har givet et mærkbart løft til handelslivet i landsbyen Pakau, som er centrum for afvikling af alle de kampe, der spilles.

YaSally Cup har nu også skabt interesse for at lave ét divisionshold, som består af spillere fra alle deltagende landsbyer i vores fokusdistrikt, som skal hedde ”YaSally Football Team”. YaSally arbejder lige nu på at få et samarbejde op at køre med divisionsklubberne i Gmabia, så de unge spillere fra YaSally Cup kan dyste mod divisionsspillerne på nationalt plan.

Fodboldturneringen afvikles på en ujævn grusbane med fodboldmål lavet af granrafter.

Den officielle grusbelagte ujævne fodboldbane i Pakua med en ”fint mål”.

Imidlertid er der nu en løsning på vej, således at der fremover kan spilles med rigtige internationale mål.

SIF har foranlediget, at de må give os nogle af deres brugte mål fra Silkeborg Kommune. Så i starten af 2020 blev der adskilt ca. 20 mål på én af SIF’s træningsbaner i Silkeborg af ihærdige frivillige fra YaSally, og senere blev de transporteret til vores lager i Odense af speditionsfirmaet Scan Global Logistics, der donerede transporten.

Målene sendes til Gambia med vores næste containerforsendelse, der formentlig sker i efteråret 2020.

Der arbejdes hårdt på at adskille de brugte mål af en flok frivillige hjælpere fra YaSally.