Yasally cup

Yasally cup

Yasally Cup er en fodboldurnering for børn og unge, der blev etableret i 2014 på baggrund af en stor donation.

HA85 (Hvinningdal Sportsforening af 1985) i Silkeborg og YaSally indgik i februar 2014 en stor samarbejdsaftale om donation af en større mængde udgået spillertøj og meget andet, der ikke skulle bruges mere. De senere år har vi fået etableret et samarbejde med superligaklubben S.I.F., Silkeborg Idrætsforening.

HA85 er en stor og engageret sportsforening med ca. 1.000 medlemmer. HA85 udskifter deres spillertøj ud ca. hvert 3. år. Det udgåede tøj vil de gerne donere til et godt formål – og en del af tøjet er helt ubrugt.

HA85 ønskede at finde en samarbejdspartner, hvor tøjet kunne genbruges i et støttearbejde til fordel for et afrikansk land. Heldigvis kontaktede HA85 YaSally for at høre om det var noget for os. Det var det i allerhøjeste grad, fordi YaSally længe har ønsket, at kunne fokusere mere på sporten bl.a. i skolerne, og samtidig kunne danne en fodboldcup for alle landsbyer i distriktet.

HA85 har en del sponsorer, som også synes at YaSally’s projekt lyder godt, og derfor også gerne vil bakke op om projektet og donere en masse sportsudstyr.

Den første donation kom til at omfatte følgende, som blev modtaget i Gambia sidst i april måned 2014. HA85 har doneret omkring 1.000 sæt komplet spillertøj i forskellige størrelser. Derudover har HA85 og deres sponsorer givet en masse ekstra udstyr (fodboldpumper, dommerfløjter, net mv.) og Sport24 har via HA85 doneret 3 meget flotte og store pokaler. Endelig donerede Select via HA85 ca. 200 NYE bolde

Hele donationen blev sendt til Gambia med container og dette finansierede speditionsfirmaet Scan Global Logistics A/S via HA85.

Forsendelsen og indklareringen i Gambia gik smertefrit, da YaSally er en kendt og godkendt forening i Gambia, der har alle de nødvendige tilladelser i orden for at kunne indføre brugt udstyr mv. i Gambia til fordel for de støtteaktiviteter, som YaSally har igangsat i 2008.

Donationen har muliggjort, at YaSally har kunnet organisere skolefodbold/idræt på skoler i fokusdistriktet som en integreret del af undervisningen, samt etablere en fodboldturnering – YaSally Cup – for alle landsbyerne i vores distrikt. 

Der har været en meget stor interesse for deltagelse i YaSally Cup. Turneringen blev etableret og styret af vores søsterorganisation i Pakau, Gambia. Der deltog 10 hold (landsbyer fra distriktet) i turneringen, og nogle landsbyer måtte desværre afvises for deltagelse i 2014, da der ikke kunne nå at blive afviklet flere kampe, end de 10 hold skulle spille i sæsonen.

Sæsonen var kort i 2014, da turneringen først blev etableret på et for Gambia forholdsvis sent tidspunkt i året. Turneringen blev afviklet fra marts til juni, hvor den fremover skal afvikles fra januar til juni (på grund af regnsæsonen i Gambia).

Hvert af de deltagende hold i turneringen fik hver 5 Select fodbolde og trøjer mv. til hele mandskabet. Der var pokaler til 1., 2. Og 3. pladsen, som var doneret af Sport24.

Som nævnt var der rigtig stor interesse blandt landsbyerne for at få lov at deltage i turneringen, men generelt var der meget stor opbakning og interesse fra befolkningen for turneringen. Der deltog rigtig mange mennesker i forberedelserne og afviklingen af turneringen, herunder bl.a. repræsentanter fra skoler, security personale, lokale politiker og landsbyhøvdinger. Alle var med – børn, unge, mænd og kvinder.

Udover etableringen af YaSally Cup har donationen fra HA85 betydet, at der kunne sættes stor fokus på skoleidræt i skolerne. Der er nu blevet sat skoleidræt på skoleskemaet i flere skoler og det har vakt meget stor begejstring.

Det er helt nyt for skolebørnene med idræt, og kun fantasien sætter grænser for, hvad dette kan udvikle sig til på sigt.

Etableringen af foldboldturneringen har bidraget til at mange af de unge i området faktisk er blevet i området i denne del af året, hvor der ellers ikke er så meget at lave for dem. De unge plejer at tage til hovedstaden Banjul i denne periode, men er i år i vid udstrækning blevet hjemme i området på grund af interessen for turneringen.

Idet de unge i vid udstrækning er blevet hjemme i stedet for at tage til hovedstaden Banjul, så har de kunnet hjælpe deres forældre med de daglige opgaver. Førhen spildte de unge deres tid i Banjul i denne del af året for der er heller ikke arbejde at finde i Banjul.

Handelslivet i Pakau, som er centrum for turneringen, er vokset betydeligt sammenlignet med de tidligere år, hvor der ikke blev afholdt en fodboldturnering. De lokale har simpelthen solgt flere varer.

YaSally har som mål at forbedre sundheden i distriktet, og dette projekt bidrager en hel del til dette. De unge synes det er sjovt at dyrke sport, det giver en bedre livskvalitet og ikke mindst god motion. Endelig skal vi ikke glemme, at fodboldturneringen har styrket det sociale liv og sammenhold meget.

Siden etableringen af fodboldturneringen er det kun gået fremad. Der er et massivt ønske om at deltage i turneringen, og i 2018 deltog 16 hold fra forskellige landsbyer.

De senere år har vi fået etableret et samarbejde med superligaklubben S.I.F., Silkeborg Idrætsforening, som også synes, at vi har et rigtig godt projekt, som de gerne vil støtte. S.I.F. har doneret rigtig meget fodboldtøj, fodbolde og andet fodboldudstyr til projektet. Der er også etableret et godt samarbejde med Dalum IF, som også har valgt at støtte vores projekt med forskelligt sportsudstyr.

For at etablere og afvikle disse sportsturneringer kræver det økonomisk støtte til hver enkelt turnering, idet der er lidt omkostninger til dommere og andre officielle personer, samt transport og forsyninger til kampene.

Yasally er således på udkig efter en sponsor, som kunne tænke sig at donere omkring 10.000 kr. år til afholdelse af turneringen. Vi kan ikke tilbyde TV-tid eller lignende til gengæld, men vi kan garantere for, at pengene går 100 pct. ubeskåret til afholdelse af turneringen, og at det er et rigtig godt og sundt projekt at støtte.

Sammenlagt kan vi summere betydningen af fodboldturneringen således:

 • Der er skabt et marked for salg af madvarer og andre dyrkede afgrøder i hovedkvarteret, hvor kampene spilles, da mange mennesker besøger landsbyen i weekenderne, hvor kampene spilles
 • Forretningerne i Pakau oplever en store salgsfremgang
 • De unge vælger landsbyerne frem for hovedstadsområdet og kan derved hjælpe deres forældre på marken
 • Yasally cup fremmer sundheden, da alle deltagende hold træner meget for at vinde pokalen
 • Interessen for fodbold og sport generelt er så stor, at skolerne i området gerne vil have at Yasally

skulle start en skoleturnering

 • Yasally cup uddeler sportstøj og fodbolde til alle deltagende landsbyer (bl.a. doneret af Silkeborg IF

og Dalum IF)

 • Yasally giver mindre pengepræmier til pokalvinderen og 2. pladsen. Vi mangler midler til at

købe medaljer

 • Der er blevet etableret mange miniturneringer på eget initiativ i andre landsbyer, med inspiration fra Yasally cup

Til afholdelse af turneringen mangler vi aktuelt følgende udstyr:

 • brugte fodboldstøvler
 • 2 eller 4 utjente mål i de rigtige voksenstørrelser

Mange af spillerne spiller i bare tæer – på en grusbane – og deres mål er bare 2 granrafter med en overlægger.

 1. januar 2019

YaSally Cup finale 2018

Finalen i fodboldturneringen blev lidt forsinket i år, men er blevet spillet i dag.

I dette års turnering deltog 16 hold og efter mange spændende indledende kampe blev det Fass Saho SC og Pakau Njogou, der skulle kæmpe om pokalen på stadion i Pakau Saloum, som er headquarter for turneringen.

De to hold blev back’et up af rekord mange tilskuere, der stod tæt rundt omkring ”stadion” – et stykke bar jord, renset for de største sten, og med et mål af skæve granrafter i begge ender. Der var en fantastisk intens stemning blandt alle, der var mødt op for at heppe, coache, dømme, servicere eller meget andet.

Resultatet blev, at Fass Saho FC slog Pakau Njogou i en tæt kamp vaandt med 5 mål mod 4 efter straffespark.

Tak til alle for en god og fair match og et stort tillykke til pokalvinderen Fass Saho FC. Også en stor tak til alle involverede i planlægningen og afviklingen af turneringen.

Se flere billeder og videoer på vores Facebook og instagram.

For flere billeder klik her